Miljøvennlige hjem

Miljøvennlig livsstil starter i hjemmet, og noe av det beste du kan gjøre er å bruke mindre strøm, produsere mindre søppel og reise mindre. Det betyr selvsagt ikke at du skal sitte i mørket og fryse hele vinteren. Det betyr bare at du må finne mer miljøvennlige og strømsparende løsninger i hjemmet, for eksempel LED-pærer og varmepumpe.

Kjøp mindre

Ved å redusere forbruket, vil du bidra til å redusere miljøproblemene i verden. Forbruksvarer som er produsert i utlandet krever ikke bare strøm under produksjon. Det er også store utslipp i forbindelse med transport av varene, og produksjonen av varene kan ha ført til utslipp av skadelige stoffer. Det enkleste er å kjøpe mindre, og heller kjøpe ting som varer lenger. Kvalitetsklær er bedre enn billigklær som går raskt i stykker, og når du kjøper møbler bør disse vare i mange år.

Kjør mindre

Hvis du bor sentrumsnært kan du sikkert redusere bilbruken din gjennom å gå, sykle eller reise kollektivt. Dette er selvsagt avhengig av hvor du bor, hvor du skal og hvordan helsen din er. Dersom du virkelig trenger bilen skal du selvsagt bruke den, men du kan for eksempel handle mat en gang i uken – i stedet for flere ganger i uken – for å spare miljøet litt. Husk at du også sparer drivstoff i samme slengen, så det kan lønne seg å la bilen stå.

Mange velger elbil for miljøets skyld, og det er selvsagt et bra miljøtiltak, men elbiler krever også strøm, så dersom det blir altfor mange elbiler i landet vil strømforbruket øke. Dette vil bli et miljøproblem på sikt.

Tenk miljø når du handler

Du kan også tenke gjennom miljøbelastningen når du handler mat og husholdningsprodukter. Velg miljøvennlige vaskemidler. Hvis du skal male, så velg maling uten farlige kjemikalier. Velg også mat som er produsert miljøvennlig, gjerne økologisk og nærprodusert mat som transporteres over korte avstander.