Reduser matavfall

Matsvinn er et kjempeproblem over hele verden. Mye av matsvinnet skjer i butikkene og hos bøndene, gjennom at mat ikke er «fin nok» til å selges. I tillegg kaster nordmenn i gjennomsnitt hver tredje handlepose, og dette blir mye mat i løpet av et år. Matproduksjon krever store ressurser, så gjennom å redusere matsvinn hjelper du miljøet på flere måter.

Spis opp maten din

Den enkleste måten å redusere matsvinn, er selvsagt gjennom å spise opp maten din. Ikke kjøp mat som du vet du ikke kommer til å spise opp, selv om den er på tilbud. Hvis mat kan fryses, så frys den for å forlenge holdbarheten.

Ikke kast et helt eple bare fordi det har en stygg flekk. Skjær heller vekk den stygge biten og spis resten. Det samme gjelder selvsagt også for grønnsaker og andre typer frukt og bær.

Ikke tøm ut melk som har gått ut på dato. Lukt og smak på den først. Hvis den er sur, kan den brukes til vafler.

Kjøp mat som ikke er perfekt

Ikke rot gjennom alle potetene for å finne de mest perfekte. Mange grønnsaker blir kastet hos bøndene bare fordi de har feil form eller størrelse. Disse grønnsakene er nemlig akkurat like gode, selv om de har en litt annen form. Kjøp gjerne direkte fra bøndene, og hjelp dem å få solgt «rare» poteter. Har du barn kommer de til å elske poteter eller gulrøtter med merkelige fasonger. Hvis du kjenner en potetbonde, spør om dere får bli med og sortere poteter slik at dere kan redde noen av de snåle potetene fra å bli kastet.

Bli en matredder

Let etter mat som er nedsatt i pris på grunn av kort holdbarhet. Dette er mat som kommer til å bli kastet dersom ingen kjøper den, så dersom du kjøper og spiser den har du reddet maten og hjulpet miljøet – samtidig som du har spart litt penger.