Tips og ideer

Det er lett å bli pessimist når du leser om miljøproblemer og klimaendringer. Enda mer deprimert kan du bli av å lese at det er de store foretakene som er miljøsynderne, og at det du selv gjør i hverdagen egentlig ikke spiller så stor rolle. Men det er ingen grunn til å gi opp, og det er mange ting du kan gjøre for å leve mer i pakt med naturen.

Dyrk noe selv

For de fleste nordmenn er det umulig å dyrke all maten selv, men du kan dyrke litt – for eksempel egne bær, urter og grønnsaker. Du kan til og med dyrke litt mat selv om du bare har en balkong, for urter og enkelte bær og grønnsaker kan plantes i potter. Dette krever litt stell, noe som bare trivelig. Er du heldig og har en kjøkkenhage kan du spare mange penger på å dyrke ting selv, og samtidig reduserer du klimautslippene dine.

Hjelp naturen lokalt

En annen ting du kan gjøre for å hjelpe verden er å ta vare på insekter, smådyr og fugler der du bor. Sett opp insekthotell, plant bievennlige blomster og sett opp fuglekasser til de bevingede besøkende. Ikke la hageroboten kjøre om natten dersom du har pinnsvin i hagen, og gi frosk og padder et hjem ved å gi dem en liten dam i hagen. La en liten krok i hagen være et «rotehjørne», ettersom mange nytteinsekter mistrives på en velstelt plen.

Spar strøm og vann

Å spare strøm og vann er miljøvern i praksis. Sett opp tønner til regnvann og installer solcellepanel, eller til og med en liten vindmølle på taket dersom du vil lage din egen strøm. Ikke vann hagen om sommeren, for dette krever mye vann. Fokuser heller på å vanne plantene, og bruk kanne til dette slik at vannet faktisk kommer til de utvalgte plantene.